“Biz, her canlıyı sudan yarattık”
“Gökten suyu indiren ve su ile rızık olarak ürünler veren O’dur” ayetleri suyun önemini çok net ifade etmektedir. Kur’an-ı Kerimde su, nehir, yağmur ve deniz gibi isimlerle 168 defa yer almaktadır. “Altlarından ırmaklar akan cennetler” ifadesi ayet ve hadislerde çokça tekrarlanmaktadır. Sevgili Peygamberimiz(s) de cennet içeceği olarak su, pınar ve kevser havzının bulunduğunu haber vermektedir.
Su içmekten başlayıp, yemekler için, abdest ve gusül için, elbise, beden ve genel temizlik için, bahçe sulamaktan, yangın söndürmeye kadar pek çok ihtiyaç için suya gerek vardır. Yediklerimizin sindirilmesi, vücut ısısının ayarlanması ve zararlı maddelerin vücuttan atılması için de suya ihtiyaç vardır.
Su hayattır, susuzluk ta hayatın elden gitmesi, yani ölüm demektir. Dünyanın 2/3 si olduğu gibi, insan bedenin de 2/3 si sudur. Hiç bir içecek suyun yerini tutmamaktadır. Zira suda pek çok mineral ve faydalı maddeler vardır. Dolayısıyla sağlıklı bir insan günde bir iki litre kadar su içmelidir.
Dere, göl ve denizlere sanayi atıkları ve kanalizasyon pislikleri karışınca sular kirlenir, kalite bozulur, etrafa zehir saçılır ve sudaki canlılar yok olur. Normalde su, kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Ama kirlenme fazla olursa su kendini temizleyemez. Suların kirlenmesi ve kullanılamaz hale gelmesi, hayat kaynağının kuruması ve canlı hayatın yok olması demektir.
Uzmanlar, yakın gelecekte ciddi şekilde su darlığı olacağından ve yer altı sularının düzeyinin düşeceğinden söz ediyorlar. Buna sebep olarak da, doğa dengesinin bozulması ve su israfı gösterilmektedir. Konuya bu açıdan baktığımızda, Peygamber Efendimizin (s): “Dere kenarında olsa bile suyu israf etmeyin” hadisinin ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bugün olduğu gibi sular israf edilir, kirletilir ve zehirlenerek tehlikeli hale getirilirse, buna haram demek mümkündür.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili, yeraltı ve yerüstü su kaynakları bol olarak görülür ve yıllardır böyle söylenirdi. Maalesef gerçekler hiç de göründüğü gibi değilmiş. Yapılan son araştırmalarda memleketimizin de su fakiri bir ülke olduğu ortaya çıkmıştır. Suyun önemi her gün daha da artmakta ve bu sebeple uluslararası su forumları yapılmaktadır.
Su güç ve kuvvettir, enerji kaynağıdır, ticarettir, savaş ve barış sebebidir. Su rızıktır, nimettir, berekettir ve kısacası su hayattır. Bu derece önemli olan suyun kıymetini bilelim ve nimet eldeyken şükrünü eda edelim.
Bu yazı 310 defa okunmuştur.