Müslümanlar, Hz. Ömer zamanında, yani 640’lı yıllarda Mısır üzerinden Afrika’ya uzanmaya başlamışlardır. Hz. Osman zamanında devam eden bu çalışmalar, Emeviler zamanında tamamlanmış; Müslümanlar Afrika’yı da aşıp Fransa sınırlarından içeri girmişlerdir. İslam’ın oluşturduğu medeniyet, tüm dünyayı olduğu gibi Afrika’yı da derinden etkiledi.
Mesela, o zamana kadar sıradan bir şehir olan Kahire, Fatımiler zamanında dünyanın en önemli merkezlerinden biri oldu. Yine Fas, Cezayir, Çad, Tunus ve Sudan gibi ülkelerde yüksek bir ilim, kültür ve sanat hayatı yaşanır oldu.” Afrika’nın hemen yanı başında yaşanan Endülüs deneyimi, Afrika’yı da derinden etkiledi ve Endülüs’te yaşanan gelişmişlik, İslam’ın elinin dokunduğu Afrika’da da yaşandı”.
Kendisi de Çad’da büyükelçi olarak bulunan Prof. Dr. Ahmet Kavas, özellikle 2005 yılından sonra Türkiye’nin o merhametli elinin Afrika kıtasına da değmeye başladığını söyleyerek yüz yılların tahrip edici etkilerine rağmen o bölge insanının tekrar Osmanlı’yla buluşmanın sevincini yaşadıklarına çok şahit olduklarını söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Kavas, adlarını bile bilmediğimiz bir sürü ülkede, yine adlarını bile bilmediğimiz bir sürü topluluğun hasretle bize dair haberler beklediğini, onların büyük bir heyecanla Türkiye’deki gelişmeleri izlediklerini ve o kadim duygusal bağların yine yavaş yavaş kurulmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Kavas, tüm Müslümanları, Afrika başta olmak üzere dünya Müslümanlarını kendi kaynaklarımızdan ve doğru şekilde öğrenmeye davet etti.
“Kankan Musa’nın ülkesi Mali hep mi böyleydi”
Kankan Musa 14'üncü yüzyılda onuncu Mansa veya Mali İmparatorluğu'nun yükseliş dönemindeki imparatoruydu. Ülkeyi mansa olarak 1312 yılından 1337 yılına kadar yönetti. Musa, en çok kendisinin 1324 yılında hac için Mekke'yi ziyareti ve İslami bilginlik velinimetiyle kaydedilir. Musa Mansa, Mali'nin etkisini Timbuktu şehri dâhil olmak üzere pek çok toprağı imparatorluğunun kontrolü altına getirerek Afrika boyunca genişletti. Ve Batı Sudan'ın büyük bir parçasını tek sistemli ticaret ve yasa içinde ilave etti. Bu yapılması beceri, güç veya cesaret isteyen bir şeydi ve bu Musa Mansa'yı Afrika tarihinde en büyük devlet adamlarından biri yaptı. Mansa'nın koruması altında Timbuktu şehri zenginlikte ve saygınlık büyüdü ve en güzel şairlerin, bilim adamlarının, Afrika ve Orta Doğulu sanatçıların toplantı yeri haline geldi.”
Kankan Musa, Ortaçağ’ın sonlarına doğru Afrikalıların bilim, kültür ve sanata nasıl baktıklarını yansıtan bir görüntüdür. Aynı zamanda Kankan Musa önderliğindeki Mali, Afrika’nın 14. yüzyılda nasıl bir gelişmişlik yaşadığının somut örneğidir”.
Durdurulan bir medeniyetin mirasçısı olan Türkiye, tarihin ve coğrafyanın kendisine dayattığı rolü oynamaya başladıkça kendine güveni artıyor, kendine güveni arttıkça da tarihi rolünü daha sahici oynuyor. Kendine geliyor yani. Türkiye kendine geldikçe de, onun tarihsel rolünü gasp etmiş olan ülkelerin huzursuzluğu artıyor, Türkiye’yi durdurmak için hamle üstüne hamle yapıyorlar. Son zamanlarda Türkiye’ye yapılan saldırıların sebebinin bu olduğunu dünya âlem biliyor zaten.
“Bundan yirmi otuz sene önce bize ‘Afrika’ dendiğinde ilk aklımıza gelen şey, vahşi insanlar, balta girmemiş ormanlar, medeniyete alabildiğine uzak bir dünyaydı”. Gibi bahsederler aslında hiç de öyle değildi, Rahmetli Fethi Gemuhluoğlu’nun 1977 yılında oğlu Ali’ye hitaben yazdığı mektup ‘da Eritre’den, Somali’den, Filipinlerden ve Afrika’nın kurtuluşu için dua ediniz bahsi geçer. Şimdi biliyoruz ki bu algı bizim tarih kitaplarından öğrendiklerimize değil, Batılıların bize anlattıklarına dayanmaktadır. Bu anlatılanlara inanmak bizim en büyük hatalarımızdan biriymiş doğrusu.
“Bizim hatamız, Afrika’yı kendi kaynaklarımızdan değil, Batılıların anlattıklarından tanımamızdır”. Artık Afrika’nın öyle olmadığını biliyoruz ve Osmanlının ve İslam medeniyetinin mirasçısı olarak dokunuşumuzu Afrika’ya kadar uzatıyoruz.”
Bu yazı 1360 defa okunmuştur.