Bugun...


Turgut Açari

facebook-paylas
PAYLAŞMAK GÜZELDİR (1)
Tarih: 18-08-2023 03:04:10 Güncelleme: 18-08-2023 03:04:10


Kıymetli okurlar, Ramazanı ve Müslüman’ı yakından ilgilendiren paylaşma konusunu kısa başlıklar halinde sunmaya çalışacağım.
           
Pay sahibi olmak güzeldir, paylaşmak ise daha da güzeldir. Bu günlerde öncelikle Ramazanı paylaşmalıyız. Sonra ibadeti, bilgiyi, şefkati, sevgiyi, hüznü, emeği, yemeği, hizmeti, huzuru ve nihayet Bayramı paylaşmalıyız.
 
Ramazanı Paylaşmak.
           
Sevgili Peygamberimiz (S): “Eğer ümmetim, Ramazan ayında ne sevaplar, iyilikler ve faydalar olduğunu bilselerdi, bütün senenin ramazan olmasını isterlerdi:” “Bir kimsenin Ramazanı günahsız ve huzurlu geçerse, takip eden aylar da aynı güzellikte geçer.” buyuruyor. Diğer bir hadislerinde de: “Ramazan ayı size bereketiyle geldi. Allah o ayda sizin elinizi genişletir ve bundan dolayı size rahmet indirir. Hataları yok eder ve bu ayda yapılan duaları da kabul eder. Allah sizin ibadet ve hayırlarda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teala’ya kendinizi gösteriniz.” buyurmuştur.
            - Ramazan berekettir, bereket paylaşmaktır, paylaşmak güzeldir.
            - Ramazan rahmettir ve rahmet paylaştırılmıştır.
            - Rahmanın rahmeti, herkesi kuşatacak kadar, geniştir.
           
İbadeti Paylaşmak.
           
Mümin, ibadet için yaratılmıştır. Bu sebeple ömür boyu Allah’a kulluk eder. Ramazan’da ise ibadet ve hayırlar biraz daha fazlalaşır. Allah, yaptığımız her ibadeti ve hayrı, en az on misliyle ödüllendirir. Camide cemaatle kıldığımız namazları ise, yirmi yedi kat daha fazla olarak değerlendirir. Yani ibadeti birlikte yapmak paylaşmaktır. Yüce Mevla, birlikte yapılan ibadetleri daha fazla sevmektedir.
            Sevgili Peygamberimiz (S): “Bir topluluğa imam olan kimse, sadece kendine dua edip, cemaat için dua etmezlik yapmasın.” buyurarak, duanın da müşterek olmasını, yani ibadeti de paylaşmamızı istemiştir.
            - Birlikte açılan eller, geri çevrilmez.
            - Cemaatle ibadet etmek, kat kat fazilettir.
            - Zekat, sadaka ve kurban, birer paylaşım ibadetidir.
 
Bilgiyi Paylaşmak
           
Bilgi, bir mum ışığı gibidir, etrafını aydınlatır. Yanmakta olan mum ile, yeni bir mum yakılırsa, ilk mumun ışığında bir eksilme olmaz. Ama yeni bir ışık daha yakılmış olur. Dolayısı ile ilim sahipleri, anlatarak veya yazarak başkalarına da yararlı olmalıdırlar. Böyle olmasını isteyen ayet ve hadislerden bazıları şunlardır:
            “Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, onlar Allah’ın hidayete erdiği kimselerdir. İşte onlar, akıl sahiplerinin ta kendileridir.” (Ayet)
            “Benim sözümü işitip de, başkasına tebliğ eden adamın yüzünü Allah ağartsın.”  (Hadis)
            “Ancak şu iki kişiye gıpta edilir: Birincisi, Allah tarafından kendisine mal verilip de, onu hak yolunda harcayan kimse, diğeri de Allah tarafından kendisine ilim ve hikmet verilip de onu başkalarına öğreten kimsedir” (Hadis)
            “Bir ilim öğreten kimseye, o ilimle amel edenlerin kazandıkları sevaptan hiçbir şey eksilmeden, bir misli sevap verilir.” (Hadis)
            “Ya alim ol, ya öğrenci, ya da bunları seven kişi ol”  (Hadis)
            Söylemek istediğimiz her şey, bu ayet ve hadislerde çok açık şekilde ifade edilmiştir. Ayrıca izah etmek için sözü uzatmaya gerek yoktur. Konuyu pekiştirmek için şu güzel sözleri ekleyelim: Bilgi paylaşıldıkça yarar sağlar. Bilgi, paylaşılarak öğrenilir. Paylaşmadığın bilgi vebaldir. Paylaştığın kadar bilgilisin. Paylaşılmayan bilgi, bencilliktir.
           
Şefkati Paylaşmak
           
Yüce Allah’ın en çok bilinen ismi merhametidir. Peygamberimiz (s) de rahmet ve şefkat Peygamberi olarak gönderilmiştir. Birbirimize şefkat göstererek bu güzel hasleti paylaşmalıyız. Zira dinimiz bizden bunu istemektedir. Bu konuda bakınız Hz. Peygamber (s) ne buyuruyor:
 
            “Müminler birbirini sevmede, merhamet etmede ve birbirlerine şefkat göstermede, tek bir beden gibidir ”  (Hadis)
            “İnsanlara acımayana, Allah da merhamet etmez.” (Hadis)
            “Küçüğümüze acımayan ve büyüğümüze saygı göstermeyen, bizden değildir.” (Hadis)
           
Yüreği olanlar, paylaşır şefkati. Paylaşılmayan şefkat, yok demektir. Şefkati paylaşmayan, şiddet saçar.
           
Bir sonraki bölümde buluşmak dileğiyle.


Bu yazı 150 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI