Arkadaşlar bu hafta size kitap tanıtımı yapmak istiyorum. Tanıtacağım kitaplar hem ruh dünyamıza, hem de şu anda yaşadığımız mevcut siyasi konjonktüre uygun, birazda günümüze ve geleceğimize ışık tutacak tarzda okunacak ve bilgilenilecek kitaplar.
Yazarları öyle yabana atılacak kişiler değil sahalarında otoriter olmuş sözleri dinlenen kişiler. Biri Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bir diğeri de Prof. Dr. Robert Frager . Kitaplarımızda Nevzat hocanın Asimetrik Savaş, Psikolojik Savaş ve Robert frager’in sufi psikolojisinde gelişim, denge ve uyum’un anlatıldığı Kalp Nefs ve Ruh.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan 1969 da kuleli askeri lisesini bitirdi. 1975 Cerrahpaşa tıp fakültesini bitirdi.1993 te albaylığa, 1996 da profesörlüğe yükseldi. Kendi isteğiyle emekli oldu. Halen Üsküdar üniv. kurucu rektörü.
Psikolojik savaş kitabın da nevzat hoca, Türkiye de asker-sivil ilişkilerinin psikolojik doğasını anlamak isteyenler için ilginç bir pencere açıyor. Psikolojik Savaş: klasik anlamda savaşın kazanılması veya kaybedilmesinde, savaştan sonrada üstünlüğün devam etmesinde yahut sorunların çözümlenmesin de, insanların ruh haline etki ederek sonuç almak olarak tanımlanır. Psikolojik Savaş ta en etkili olan propaganda. Propaganda da üç şekilde yapılıyor. Beyaz propaganda, gri propaganda, kara propaganda gerisi kitapta.
Asimetrik Savaş: Türkiye’nin siyasal gündemi gerilimli bir atmosferin içerisine hapsolmuş durum da. Osmanlı’nın son dönemlerinden bugüne dek tam anlamıyla siyasal istikrarı yakalamış sayılmayız. Başarılı veya başarısız çeşitli askeri müdahaleler bu istikrarsızlığı hem sebebi ve hem de sonucudurlar. 12 Eylül ,27 Mayıs ,28 Şubat gibi tarihler ön plana çıksa da askerin siyasete müdahalesi sistemin yapısı ve asker-sivil ilişkilerinin kökeni itibariyle sürekliliğini korumuştur.Siyasetçiler attıkları her adımda askeri vesayetin gölgesini üzerlerinde hissetmişlerdir.Günümüzde yaşanan gerginliğin ana nedeni Türkiye’nin vesayet zincirini kırarak normalleşmeye doğru yol almasıdır.
Robert Frager, klasik tasavvuf görüşünü, modern psikoloji çalışmalarıyla birlikte değerlendirmiş, günümüz dünyası için etkileyici ve takdire değer bir çalışma ortaya koymuştur. Otuz yılı aşkın süredir psikoloji üzerinde çalışmakta ve iki yönden (teorik ve pratik )tasavvuf üzerine araştırmalarda bulunmaktadır. Halen mutasavvıf bir mürşit ve şeyh olan Frager , ‘’Aşk bir şaraptır’’ ‘’Uygun tasavvuf ‘’ eserlerinde yardımcı editör olarak çalışmıştır. Palo Alto, Kaliforniya da bulunan Transpersonel Psikoloji Enstitüsün de profesör ve başkan olarak bulunmaktadır.
Kalp, Nefs ve Ruh, batılı bir psikoloji uzmanının, tasavvuf geleneğinin zengin maneviyatı ve şahsiyet gelişimi üzerine yaptığı ilk ciddi araştırma olarak değerlendirilebilir. Batı psikoterapisi, bizim daha çok çocukluk döneminde oluşan nevrotik sapkınlıklarımızı gidermek ve toplumla adaptasyonumuzu sağlamakla ilgilenir. Bunun zıttı olarak tasavvufun hedefi temelde maneviyatçıdır. Bizim menfiliklerimizi dönüştürmeye dünyada etkin olmaya ihtiyacımız vardır; fakat bundan önce ilahi olanla tam bir birlikteliğe ulaşmamız gerekmektedir.
Vesselam.Kalın sağlıcakla…
Bu yazı 158 defa okunmuştur.