|
Tweet |
Yalova’nın Yalı Caddesi’nde, inşaat halindeki Yalova Valiliği binasının karşısında bulunan Japon Parkı’nda yaklaşık 37 yıldır kentin Japonya ile dostluğunun simgesi olarak yer alan Japon Barış Çanı ortadan kayboldu.
Edinilen bilgilere göre, Japon Parkı’nda bulunan Barış Çanı yaklaşık üç gündür yerinde bulunmuyor. Çanın kim tarafından ve hangi gerekçeyle kaldırıldığı konusunda ise henüz kamuoyuna yapılmış net bir açıklama bulunmuyor.
37 YILLIK DOSTLUĞUN SEMBOLÜYDÜ
Yalova ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin sembollerinden biri olan Japon Barış Çanı, yaklaşık 37 yıldır Japon Parkı'nda bulunuyordu. Çan, park içerisindeki Japon Taş Feneri ile birlikte kentin önemli simgeleri arasında yer alıyordu. Ancak yıllar içerisinde parkın ve içerisindeki tarihi sembollerin bakımsız kaldığı yönündeki eleştiriler de gündeme gelmişti.
Şimdi ise Yalova kamuoyunun karşısında çok daha dikkat çekici bir soru bulunuyor:
37 YILLIK BARIŞ ÇANI NEREYE GİTTİ?
Çanın belediye veya başka bir kamu kurumu tarafından bakım, restorasyon ya da başka bir gerekçeyle kaldırılıp kaldırılmadığı henüz bilinmiyor. Eğer resmi bir işlem kapsamında kaldırıldıysa, çanın neden kaldırıldığı ve şu anda nerede bulunduğunun kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Eğer herhangi bir resmi kaldırma işlemi yapılmadıysa, bu kez çok daha ciddi sorular gündeme geliyor:
Japon barış çanı çalındı mı?
Kim ya da kimler çanı yerinden aldı?
Çan nereye götürüldü?
Mobese kameraları gördü mü?
Olayın aydınlatılması açısından gözler şimdi bölgedeki güvenlik kameralarına çevrildi.
Japon Parkı'nın bulunduğu Yalı Caddesi, hemen karşısındaki Yalova Valiliği inşaatı nedeniyle yoğun hareketliliğin yaşandığı bir bölge. Bu nedenle çanın ortadan kaybolduğu son üç güne ilişkin MOBESE/KGYS ve çevredeki güvenlik kameralarının incelenmesi büyük önem taşıyor.
Çanın yerinden alındığı an kameralara yansıdı mı?
Çanı alan kişi veya kişiler tespit edilebildi mi?
Çan bir araçla götürüldüyse araç veya plaka belirlenebildi mi?