|
Tweet |
9. Türkiye Münazaraları Final Karşılaşmaları ve Ödül Töreni, Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrencilerin katılımıyla Yalova’da gerçekleştirildi. 33 okuldan 165 öğrenci, 12 farklı dilde fikirlerini savunarak kıyasıya yarıştı. Öğrencilerin araştırma, analiz, eleştirel düşünme ve etkili iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlayan Türkiye Münazaraları’nın 9’uncu final programı Yalova’da düzenlendi.
17-19 Haziran 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen organizasyona Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, Yalova Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, Genel Müdür Dr. Ahmet İşleyen, Öğrenme Süreçleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Ahmet Yapıcı, akademisyenler, eğitim yöneticileri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
GENÇLER 12 FARKLI DİLDE KENDİLERİNİ İFADE ETTİ
Yalova’daki final heyecanında öğrenciler; Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Çince, Japonca, Farsça ve Korece kategorilerinde yarıştı.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen Anadolu imam hatip lisesi öğrencileri, hazırladıkları tezleri jüri karşısında savunarak hem bilgi birikimlerini hem de hitabet yeteneklerini ortaya koydu. Organizasyonda 33 Anadolu imam hatip lisesinden öğrenciler yer alırken, uluslararası Anadolu imam hatip liseleri de Türkçe kategorisinde yarıştı.
165 ÖĞRENCİ, 33 AKADEMİSYEN JÜRİ ÖNÜNDE
Üç gün süren yarışmalarda 165 öğrenci yarışmacı olarak kürsüye çıktı. Öğrencilere 42 danışman öğretmen destek verirken, farklı üniversitelerden 33 akademisyen jüri olarak görev yaptı. Münazaralarda öğrenciler sadece bir görüşü savunmakla kalmadı; karşı fikirleri değerlendirme, güçlü argüman oluşturma ve düşüncelerini delillerle anlatma becerileriyle de dikkat çekti.
İNGİLİZCE PARLAMENTER MÜNAZARA İLK KEZ YAPILDI
Bu yıl Türkiye Münazaraları’nda önemli bir yeniliğe gidildi. İngilizce Parlamenter Sistem Münazara kategorisi ilk kez final programına dahil edildi. Bu kategoride öğrenciler kısa süre içerisinde fikir üretme, takım stratejisi oluşturma ve karşı görüşlere hızlı cevap verme becerilerini sergiledi. Parlamenter münazara formatında Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zehra Okutan, “Best Speaker” ödülünün sahibi oldu.
DERECEYE GİREN OKULLAR BELLİ OLDU
Final müsabakalarının ardından farklı dil kategorilerinde dereceye giren okullar açıklandı.
Türkçe Münazara Yarışması’nda;
1. Uluslararası Prof. Dr. Muhammed Hamidullah Anadolu İmam Hatip Lisesi
2. Uluslararası Şehit Mehmet Karaaslan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
3. Uluslararası Bayrampaşa Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu.
İngilizce Parlamenter Münazara kategorisinde ise;
Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci sırada yer aldı.
Arapça, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Çince, Japonca, Rusça, Korece ve diğer dil kategorilerinde de başarılı olan okullar ödüllendirildi.
“DÜŞÜNEN, ÜRETEN VE KONUŞAN GENÇLER”
Ödül töreninde yapılan konuşmalarda Türkiye Münazaraları’nın öğrencilerin akademik gelişimine katkı sağladığı vurgulandı. Yetkililer, organizasyonun gençlerin farklı görüşleri dinleme, fikirlerini özgüvenle ifade etme ve kültürlerarası iletişim becerilerini geliştiren önemli bir eğitim platformuna dönüştüğünü ifade etti.

