|
Tweet |
CHP'li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, yeni proje tanıtım toplantısına hayvanseverler damgasını vurdu. Salman projelerini açıklarken, salona giren hayvanseverler, Belediyenin 170 tane köpeği katlettiğini iddia edip tepki gösterdi.
Vefa Salman, “Bu projeler kesinlikle ayağı yere basan projeler. Belediyenin bütçesiyle, yap-işlet devret ile alınacak kredisiyle hepsinin hakkından geleceği projeler. Bunlar 3-5 senelik projeler de değil. Yalova'nın gelecek 50 yılına imza koyacak, Yalova'yı geleceğe doğru hazırlayacak projeler” dedi.
Halil İnalcık Kültür Merkezi Salonu'ndaki basın toplantısına Yalova Belediye Meclis Üyesi Halit Güleç'de Salman'a eşlik etti.
Salman, ilk olarak bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yeni dönemde yükselen projelerle Yalova'nın ekonomisini geliştireceklerini, yaşam kalitesini ve marka değerini artıracaklarını kaydeden Salman, yeni
dönem projelerini sıraladı. Bahçelievler Kentsel Dönüşüm Projesi'ni hayata geçireceklerini ifade eden Salman, “Sadece kentsel değil aynı zamanda sosyokültürel değişim hedefliyoruz. Kentimize mimari estetik kazandırarak yaşam kalitesini arttıracak örnek bir proje tasarlıyoruz” diye konuştu. Ekolojik Mahalle Projesi hakkında bilgi veren Salman, “Meydanıyla, mavisiyle, eğitim ve sağlık alanlarıyla güneş enerjisi, su ve diğer yenilenebilir kaynakları verimli kullanan yeni yapılarıyla Ekolojik Mahalle Projemiz var. Yalova'nın geleceğine ışık tutan bir mahalleyi planlıyoruz” ifadesini kullandı.
Yalova Spor Kompleksi'ni 22 bin metrekarelik alanda kuracaklarını kaydeden Salman, şöyle devam etti: “Farklı spor branşlarını bir araya getiriyoruz. Dağ tırmanışı, koşu parkuru, kaykay pisti, survivor parkur, okçuluk, badminton, jimnastik, sokak basketbolü, yoga ve masa tenisi alanları olacak. Amatör Sporlara Profesyonel Destek Projesi'ni de hayata geçiriyoruz. Modern futbol tesislerini bir araya getireceğimiz toplamda 33 bin metrekarelik yeni spor alanı oluşturuyoruz.”
Park projesi
Yalova Şehir Parkı Projesi'ni de yeni dönemde hayata geçirmek istediklerini söyleyen Salman, “En büyüğünü biz yaptık şimdi daha büyüğünü tasarlıyoruz. 16 futbol stadı büyüklüğünde 113 bin 500 metrekarelik şehir parkını yapacağız.
Gazipaşa ve Badgodesberg Parkı projesiyle burayı yepyeni ve modern çehreye kavuşturuyoruz. Yeni Öğretmenler Lokali Projesi'ni hayata geçireceğiz. Modern tasarımla 17 Ağustos Parkı'nda hizmete açacağız. Otopark Pazaryeri Futbol Sahası Projesi'ni Fevziçakmak Mahallesi'nde hayata geçiriyoruz. Burada bulunan futbol sahasını yenilemekle kalmayıp pazaryeri ve otopark ihtiyaçlarını futbol çatısı altında gideren bir tesis tasarlıyoruz” diye konuştu.
Yalova tarihinin en büyük projesi
Yalmarin “Yalova tarihinin en büyük projesi Yalmarin'i hayata geçireceğiz" diyen Salman, sözlerini şöyle sürdürdü “Yalova'yı yeniden denizle buluşturan proje olacak. Proje içinde 2500 metrekare alanlı kapalı olimpik havuz ve Yalova'nın ilk şehir akvaryumu olacak. Proje içinde AVM, sağlık merkezi, yelken ve yat kulübü, kafe ve restoranlar, Yalovaspor ve Şehir Lokali, Türk hamamı, aktif yeşil alanlar ve daha fazlası olacak.”
Dar gelirli vatandaşa konut
Ekonomik Konut Projesi'yle dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacaklarını anlatan Salman, "Dar gelirli vatandaşımızı uygun ödeme planlıyla mevcut hal yerinde inşa edilecek 104 adet 2-1 daire projesiyle ev sahibi yapıyoruz” dedi.
Tarım Ürünleri ve Hayvancılık Kompleksi Projesi
Kirazlı Sanayi Sitesi Yenileme Projesi hakkında bilgi veren Salman, sonrasında ise Yeni Balık Hali Projesi'yle ilgili, “Marmara Bölgesi’nin en modern balık mezadını kuruyoruz. 2 bin 260 metrekare içinde yapılacak projeyi hayata geçiyoruz” ifadesini kullandı.
Tatil Park ve Dereağzı Projesi
Halkımızın yeşille maviye doyacağı, keyifli ve huzurlu saatler yaşayabileceği bir dinlence merkezini yapacağız” diyen Salman, dere ıslahlarını sürdürdüklerini, Safran Deresi'nin bir kısmının kayıkla gezilebilecek bir hale getirileceğini kaydetti.
İçme suyu şebekesi yenilenecek Yalova'nın içme suyu şebekesinin yenileceğini açıklayan Salman, “Ana İsale Hatlarının ve Su Depolarının Yenilenmesi Projesi'yle, 550 kilometrelik içme suyu şebekemizi ve 75 kilometre ana isale hattını yenileyerek yıllarca sorunsuz bir şekilde hizmet eder bir yapıya kavuşturacağız” diye konuştu.
Yalova Belediyesi'ne ait parke taşı fabrikasını kurarak hem yeni istihdam hem de tasarruf sağlayarak gelir elde edeceklerini söyleyen Salman, Paşakent Festivaller Bölgesi Projesi'yle bölgeyi festivaller bölgesi haline getirerek ilk etapta Uluslararası Bal Festivali'ni hayata geçireceklerini söyledi. Atatürk Çiçeği Üretim ve Geliştirme Merkezi'ni kuracağını anlatan Salman, diğer projelerle ilgili şunları kaydetti:
“Çiftlikköy ve Sahil Bağlantısı Projesi'yle Yalova'yı sahilden Çiftlikköy'e bağlıyoruz. Terminal Köprüsü Çiftlikköy Bağlantısı Projesi ve 3 mahallenin Yürüyen Köşk'e Bağlanması Projesi'ni yapacağız. Yalova Devlet Hastanesi'nin orada bir köprü yaparak hastaneyi Çiftlikköy ilçesine bağlayacağız. Erkek ve Kız Öğrenci Yurtları Projesi'yle de ilimizdeki bu ihtiyacı bir nebze olsun gidermek istiyoruz. Engelli-Yaşlı Sosyal Yaşam Merkezi, Yeni Gençlik Merkezi, Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi, Gençlik Rehabilitasyon Merkezi, Dünya Engelli Tatil Köyü, Poligon, Kuş Pazarı gibi projeleri de hayata geçireceğiz.”
189 MİLYON TL BORCUMUZ VAR
Yalova Belediyesi'nin borcuyla bu projelerin hayata geçirilip geçirilmeyeceği sorulan Salman, şu yanıtı verdi “Geçen dönem projelerimizi nasıl yaptıysak, bu dönem de öyle yapacağız. Biz belediyeyi borçsuz almadık. Çamur atacak bir şey bulamıyorlar, takmışlar borca.
Yalova Belediyesi'nin altından kalkamayacağı bir borcu yok. Borç, 228 milyon TL falan da değil. Biz belediyeyi aldığımızda 98 milyon TL bütçesi vardı. Borcu 115 milyon TL'ydi. Şu anda 189 milyon TL bütçesi var. Borç da bütçemiz kadar. Değişen bir durum yok. Döviz bazında belediyenin borcu daha az. Yalova Belediyesi'nin şu anda iller Bankası'na bir lira kredi borcu yok. Bu projeler kesinlikle ayağı yere basan projeler. Birçoğu yap-işlet devret ile yapılacak projeler. Mülkiyeti Yalova Belediyesi'nde olan belediyenin bütçesiyle, yap-işlet devret ile alacak kredisiyle hepsinin hakkından geleceği projeler. Bunlar 3-5 senelik projeler de değil. Yalova'nın gelecek 50 yılına imza koyacak, Yalova'yı geleceğe doğru hazırlayacak projeler, insan hayatını önemseyen projeler.”
Hastane yapılmaz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hastane sözü vermesinin üzerinden 6 yıl geçtiğini ifade eden Salman, “Nerede hastane? 23'ünde ihalesi yapıldı. O hastanenin oluru yok. Kimse kimseyi kandırmasın. 2 yıl daha acil yatırım yok diyorlar. Kamu yatırımları durdu” dedi.
Tarihinde ilk kez Yabeltaş kar etti Belediye şirketlerinin geçmişte kötü anıldığını dile getiren Salman, “Siz hiç benim dönemimde belediye şirketleriyle ilgili bir şey duydunuz mu? Tarihinde ilk kez Yabeltaş kar etti. 200 bin lira civarında 2018'i karla kapattı. Hizmet AŞ de aynı şekilde” dedi.
Projeleri yeşil alana yapmışlar “Cumhurbaşkanının, içişleri Bakanı'nın,
AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayının Çevre Bakanıyken dediği, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dediği, 'Kentler beton ormanı oldu, kentler beton çölü oldu.' 24 Haziran'da AK Parti çevre dostu yeşil kentler kuracağız diye seçim bildirgesi açıkladı. Yine Cumhurbaşkanı 'Beton görmekten yorulduk. Kentlere ihanet ettik' diye kendi ağzından bunları beyan etti ama Vefa Salman bunu hepsinden önce söyledi.
Buradaki projelerin hepsi Yalova'nın doğasını, yeşilini korumaktan geçiyor” diyen Salman, bir soru üzerine AK Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak'ın projeleriyle ilgili, “Bakıyorum oradaki projelere yeşil alanlarının hepsini imarlaştırıyor, betonlaştırıyorlar. Bir yerde terslik var. Ben yeşili korumaya çalışıyorum, kendimi parçalıyorum. Okulu meteoroloji alanına yaptırmadım diye en çok AK Partililer teşekkür etti bana.
Genel merkezinizin, Genel Başkanızın dediği şekilde projelerinizi yapmalısınız. O anlamda o arkadaşlarımızın projesi kendileriyle çelişiyor."