beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort bayan beylikduzueskorto.com beylikdüzü escort beylikdüzü escort
Bugun...



İyi kivi üretenlere sertifika

5 çiftçinin 50 dekarlık "Kivi Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları" sertifikaları verildi.

facebook-paylas
Tarih: 30-11-2019 08:12

İyi kivi üretenlere sertifika

Yalova Tarın Orman ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Kocadere köyünde ilk defa 5 çiftçinin 50 dekarlık kivi bahçesinde uygulanmaya başlanan "Kivi Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Kontrolü ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında sertifika almaya hak kazanan çiftçilere sertifikaları törenle verildi.

Yalova Tarın Orman ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, İl Müdürü Suat Parıldar, Çınarcık Kaymakamı Soner Kırlı, Bakanlık Bitkisel Üretim Eski Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, İl Genel Meclisi Üyesi Murat Kaya, İl Müdür Yardımcıları, Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Ltd.Şti. sahibi Namık Kirazlar ve sertifikerleri, şube ve ilçe müdürleri, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer Proje hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra kürsüye gelen İl Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada kivinin Yalova'nın en kıymetli ürünlerinden biri olduğunu ve her zaman söylediği gibi Yalova için 24 ayar altın olduğunu ifade ederek; "İyi Tarım Uygulamaları, gıda güvenliği ve kalitesinin sağlanması amacıyla Avrupa'da 1997 yılında başlamıştır, Türkiye'de 2007'de 18 ilde 651 Üretici 53.607 da alanda başlamıştır. İyi Tarım Uygulamaları, verilen desteklerin etkisiyle son üç yılda büyük gelişme göstermiştir.
 Yalova İlinde İyi Tarım Uygulamaları ilk olarak 2011 yılında 5 üreticimizin 283 dekar alanda Kiraz, Kivi ve Erik ürünlerine Sertifika almasıyla başlamıştır.

2017 yılında 19 üretici 586 dekar alanda İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası almıştır. 2 kivi üreticisi ve 17 de süs bitkileri konusundan sertifika almıştır.

Türkiye'de İlk defa Süs bitkilerinde İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası Yalova'da düzenlenmiştir.
2018 yılında İyi Tarım Uygulamaları Desteklemelerinden (İTUD) Altınova İlçesinden 13 işletme 556 dekar kivi alanından 28.000 TL, Merkez ilçesinden 4 Süs bitkisi üreticisi 60 dekar alandan 4.493,20 TL olmak üzere toplamda 17 üretici 615 dekar alandan 36.123 TL destek almıştır.

Türkiye'de 2018 yılında 63 ilde 73.286 üretici 6.156.137 da alanda İyi Tarım Uygulamaları yapmaktadır. Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından %100'ü finanse edilen "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Ve Kontrolü Projesi" bu yıl Çınarcık İlçesi Kocadere Köyünde Kivi yetiştiriciliği yapan üreticilerinde uygulanmıştır. Proje sonucunda 5 kivi üreticimiz 45 dekarlık bir alanda İTU sertifikası almaya hak kazanmışlardır. Sertifikalarının kendilerine hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İl Müdürünün konuşmasının ardından proje sorumlusu Murat Torundan da proje ile ilgili olarak yaptıkları çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.

Ardından da Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç ve diğer protokol üyeleri çiftçilere İyi Tarım Uygulamaları Sertifikalarını verdiler. 
 




Bu haber 254 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI