|
Tweet |
Yalova Belediyesi Hal Müdürü Muhammed Öztürk, zabıta ekipleri ile birlikte kentteki sebze ve meyve satan işletmeleri ziyaret ederek kendilerine bilgilendirmelerde bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 30199 sayılı tebliği ile yayınlanan genelgede, sebze ve meyvelerin ambalajlama, taşıma ve depolaması ile ilgili değişikliklere gidildi. Yeni yasaya göre yapılacak uygulamalarla ilgili kentteki sebze ve meyve satan işletmeleri gezen Hal Müdürü Muhammed Öztürk, işletme sahiplerine ve sorumlularına uyarılarda bulundu. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlanacak uygulama ile işletmelerde şunlara dikkat edilecek;
Ambalajlama
-Malların taşınmasında kullanılacak ambalajlar soğuk zincire uygun olmalıdır
-Dolu ambalajlar en çok 30 kg. patates ve soğanlara yönelik ambalajlar en çok 50 kg. ağırlığında olmalı.
-Ambalajlar 80X120 boyutlarındaki paletlere 30X20-40X30-40X40-60X60 ebatlarında katlanılabilir, gıda güvenliğine uygun şekilde dezenfekte edilmiş, TSE tarafından belirlenmiş tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir ambalajlarda paketlenmelidir.
Taşıma
-Ön soğutmaya tabi tutulan ürünlerin frigorifik araçlarla taşınması zorunludur.
-Ürünler eğer sınai işletmeye, üretim yerindeki toptancı haline, tasnifleme ve ambalajlama tesisine taşınıyor ise kapalı ve tenteli araçlarla taşınmalıdır.
-Perakendeciler tarafından toptancı halinden ve üreticilerden perakende satış amacıyla alınan ürünler için bu hükümler uygulanmaz.
Depolama
-Ürünler TS 9048 standartı ve 5996 sayılı kanuna uygun depolarda saklanmalıdır.
-Bu depolar soğuk hava depoları ile ürünlerin bozulmasına veya kalite kaybına sebep olmayacak ısı ve nem şartlarına sağlayabilen depolardır.
-Söz konusu depolarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilmiş ‘işletme kayıt belgesi’ ile ‘hizmet yeterlilik belgesi’ bulunması zorunludur.
-Ürünler tüketiciye ulaşana kadar ambalajlarda korunmalıdır.