|
Tweet |
İş insanı Halit Yukay’ın geçtiğimiz yaz Marmara Denizi’nde hayatını kaybettiği deniz kazasıyla ilgili yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Savcılığı, kazaya neden olduğu iddia edilen “Arel 7” isimli kuru yük gemisinin kaptanı Cemal Tokatlıoğlu hakkında 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırladı.
KAZA BALIKESİR AÇIKLARINDA YAŞANMIŞTI
4 Ağustos 2025 tarihinde Yalova’dan Bozcaada’ya gitmek üzere denize açılan iş insanı Halit Yukay, bir süre sonra haber alınamaması üzerine kayıp ilan edilmişti. Yapılan geniş çaplı arama kurtarma çalışmalarında, Yukay’ın teknesinin parçaları bulunmuş, yaklaşık 30 gün sonra cesedine ulaşılmıştı.
Kazanın ardından başlatılan soruşturmada, olayın yaşandığı bölgede seyreden “Arel 7” adlı kuru yük gemisinin çarpışmaya neden olduğu iddia edilmişti.
SAVCILIK: YARDIM YÜKÜMLÜLÜĞÜ YERİNE GETİRİLMEDİ
Hazırlanan iddianamede, kaptan Cemal Tokatlıoğlu’nun “taksirle ölüme neden olmak” ve “yardım veya bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemek” suçlarını işlediği belirtildi. Savcılık, Tokatlıoğlu’nun bu suçlardan 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Ayrıca gemide bulunan 9 kişilik mürettebat hakkında da “yardım veya bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemek” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.
İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ
Savcılık tarafından tamamlanan iddianame, Erdek Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde, önümüzdeki haftalarda ilk duruşmanın yapılması bekleniyor.
AİLE ADALET YERİNİ BULSUN İSTİYOR
Halit Yukay’ın ailesi, olayın ardından yaptığı açıklamalarda adalet talebini yineledi. Ailenin avukatları, kazanın “basit bir deniz kazası değil, ihmaller zinciri sonucu meydana gelen bir ölüm olayı” olduğunu ifade ederek, en ağır cezanın verilmesi gerektiğini vurguladı.
KAMUOYUNDA YANKI BULDU
Yalova ve denizcilik çevrelerinde geniş yankı uyandıran olay, deniz trafiği güvenliği ve denetim eksiklikleri konularını yeniden gündeme taşıdı. Vatandaşlar sosyal medyada #HalitYukay ve #Adaletİstiyoruz etiketleriyle tepkilerini dile getirdi.