beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort bayan beylikduzueskorto.com beylikdüzü escort beylikdüzü escort
Bugun...



BAKAN AVM'LERE SAVAŞ AÇTI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıkladığı, perakende ticaretin düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısı taslağı ile ilgili bir açıklama yapan,YTSO Başkanı Tahsin Becan, ”Yeni yasa ile perakende pazarı kontrol altına alınacak, ekonomik kayıpların önüne geçilecek" dedi.

facebook-paylas
Tarih: 11-10-2013 10:06

BAKAN AVM'LERE SAVAŞ AÇTI


 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıkladığı, perakende ticaretin düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısı taslağı ile ilgili bir açıklama yapan, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, ”Yeni yasa ile perakende pazarı kontrol altına alınacak. Bir günde açılıp kapanan işletmelerin önü kesilerek ekonomik kayıpların önüne geçilecek" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Alışveriş merkezi ve süpermarket gibi yapılanmaların mahalle aralarına kadar girerek küçük esnafı rahatsız etmesinin önüne de geçileceğini anlatan BECAN, yapılacak yasanın üretimde kaliteyi artıracağını ifade etti.
 
Perakende yasa taslağı ile artık kimse istediği yere bakkal, kasap, manav dükkânı açamayacak. Bunun için komisyonun izin vermesi gerekecek. Komisyon da izin verirken, aynı muhitte bulunan diğer esnafın işlerinin nasıl etkileneceğine bakacak. Esnaf, dükkânını açmak için ısrarlı olursa da hiçbir şekilde teşvik veya vergi indirimi alamayacak.

“Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” içinde en önemli değişikliklerden birini bu düzenleme oluştururken, kimin nerede ne dükkânı açabileceğine vali başkanlığındaki o ilin Ticari Komisyonları karar verecek. Komisyon da karar verirken, il için oluşturulan ticari plana dikkat edecek. Ticari plana göre, küçük esnaf dükkân açmak için geldiğinde kendisine uygun görülen yerler bildirilecek. Böylece istediğin yere istediğin dükkânı açma dönemi bitecek. Burada amaçlanan hedefin “mevcut küçük esnafın iş kaybı yaşamaması” ve “yeni açılacak dükkânın iş yapma potansiyeli olması” olduğu belirtiliyor.
Taslağın yasalaşması ile birlikte, AVM ve hipermarketler için de bir dizi kural gelecek. Hazırlanacak ticari planlarda diğer AVM’lerin ve küçük esnafın durumu da dikkate alınarak, yeni alışveriş merkezlerinin nerelerde olabileceği belirtilecek. Her ilde artık planla belirlenmiş yerler dışında AVM açılamayacak. Bu kapsamda yeni AVM ancak, listelenmiş ve ilan edilmiş yerlerden birini seçerek başvuru yapabilecek.
 
Taslak ayrıca başvuru süreçleriyle ilgili de yeni bir düzenleme getiriyor. Bu uygulamayla tüm başvuru işlemleri Bakanlığın kuracağı internet sitesi üzerinden başlatılacak. Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ismini taşıyacak bu sistemle belediye, il özel idaresi ile diğer pek çok kurum ve kuruluşa ayrı ayrı başvuruda bulunmak zorunda kalan bütün perakende işletmeler, artık bu sistem üzerinden başvurarak izinlerini tek elden alacaklar.
 
İndirimli ve promosyonlu satış kampanyalarının özellikle süreleri ve dönemleri netleşecek. Böylece, hem haksız ticari uygulamaların önüne geçilecek hem de tüketiciler doğru bilgilendirilmiş olacak. Ayrıca, kampanyalı satışlar PERBİS üzerinden güncel olarak takip edilebilecek.
 

 



Bu haber 248 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI