![]() |
Tweet |
AFAD Yalova il müdürü Aziz Aksoy, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 20. yıldönümü öncesi önemli açıklamalar da bulundu.
AFAD Müdürü Aksoy İl binasında düzenlediği basın toplantısında başta deprem ve diğer Afet olaylarına karşı çalışmaları paylaştı.
İÇİŞLERİ BAKANINI BEKLİYORUZ
Aksoy " Marmara Depreminin 20. yılı anma programı Yalova 'da yapılacak. Yalova Valimiz Muammer Erol' un telebi ve Genel Müdürümüz desteği ile anma töreni ve programı Yalova 'da gerçekleşecek. Törene İçişleri bakanımız Süleyman Soylu' nun katılmasını bekliyoruz. Devlet kurumlarımız 15 Temmuz Cumhuriyet meydanında çadır ve standlar kuracaklar.
Ayrıca Vakıf ve STK'lar standlar açacak depremle ilgili bilgilendirmeler yapacak.
2504 YASİN OKUTULDU
17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden 2504 kişinin ruhuna Yasini Şerif okuttuk, ayrıca Merkez camii de Mevlid okunacak.
Anma törenine tüm Yalova halkını bekliyoruz " açıklamasında bulundu.Yalova İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Aziz Aksoy beklenen Marmara Depremi’ne yönelik afet planının hazır olduğunu söyledi. AFAD Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gazetecilerle bir araya gelen Aksoy, 17 Ağustos'un yıldönümünde Yalova'da çeşitli etkinliklerin de yapılacağını dile getirdi..
Yalova AFAD Müdürü Aziz Aksoy 17 Ağustos Marmara Depreminin 20 yıldönümü dolayısıyla Yalova’da kapsamlı anma etkinlikleri düzenleyeceklerini söyledi. Müdürlük toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Aksoy, önemli açıklamalarda bulundu. Yalova'nın afet müdahale planının hazır olduğunu söyleyen Aksoy, olası bir deprem için her şeyin düşünüldüğünü sözlerine ekledi.
Afet planımız hazır
Yalova denilince akla yüzde 74 oranında deprem geliyor" diyen Aksoy, "Bu depreme biz tam anlamıyla hazırız. Yalova olası bir afete hazırlıklı durumda. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve STK’ların ne yapacağını belirleyen ve madde madde gösteren Afet Müdahale Planımız hazır. Bunu Türkiye Afet Müdahale Planı altında gerçekleştirdik. Olası bir afet anında her kurum kendi sorumluluk alanında yapması gereken ne varsa yapabilecek durumda. Yollarımız kapansa alternatif yollarımız belli.
Alternatif yollar da kapalıysa dahi deniz yoluyla ilimize yardımların gelmesini ön gören bir planlama da var. İletişim koparsa 15 dakika içerisinde mobil telsiz sistemimiz devreye girecek. AFAD Lojistik deposunda evleri yıkılan vatandaşlarımız için çadırlarımız hazır bekletiliyor. Barınma ve beslenme alanları belli. Her detay düşünüldü ve planlandı. Yalova'daki tüm birimlerin çok daha hassas davranması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Unutturmayacağız
17 Ağustos'un 20. yıldönümünde Yalova'da bir dizi etkinlikler gerçekleştirileceklerini söyleyen Aksoy, "Bu etkinliklerin Yalova'ya büyük katkısı olacak. 16 Ağustos'tan itibaren 17 Ağustos gece 03.02'ye kadar birçok etkinlik planladık. Bizler, müdürlük olarak depremin 20. yıldönümünde bir farkındalık ortaya koymak istiyoruz. 15 Ağustos saat 11.00'da Kent Müzesi'nde deprem sergisi açılışı yapılacak. 16 Ağustos Cuma günü AFAD, İl Özel İdare, Kızılay, MAG-DER gibi kurumlar Cumhuriyet Meydanı'nda stantlar kurulacak.
Ayrıca, deprem similasyonu ve itfaiye parkurları kurulacak. 21.00'dan itibaren açılış konuşmaları yapılacak. 23.00'dan sonra da el fenerleri ile sessiz yürüyüş gerçekleştirilecek. Ardından depremin meydana geldiği 03.02'de deprem şehitliğinde de bir program düzenlenecek" dedi.
Kentsel dönüşüm yapılması kaçınılmaz
Kentsel dönüşümün önemine değinen Aksoy, "Yine Yalova’da olası bir deprem anında toplanma alanları da belli. Armutlu’dan Altınova’ya kadar tüm ilde olası bir afet anında toplanma alanlarının nereler olacağı da bu plan çerçevesinde planlanmış durumda. Yalova Üniversitesi, AFAD, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Yalova Belediyesi ortaklaşa olarak yapı stokunu analiz ettik.
17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında yapılan binalar son derece güvenli. Ama depremden önce yapılan yapılar için bunu söylemek çok da mümkün değil. Biz her seferinde deprem riski yaşanan yerlerde kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu ifade ettik. Halen aynı görüşteyiz” diyerek sözlerini tamamladı.