![]() |
Tweet |
Akademide Etik Derneği’nden Çok “Özel” Eser: “Özel Eğitim Öğretmenleri İçin Etik İlkeler Kılavuzu”
07.01.2019 tarihinde akademi camiasında etik bilinci ve duyarlılığı artırmak için Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın öncülüğünde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerce Yalova’da kurulan Akademide Etik Derneği önemli bir çalışmaya daha imza atarak toplum için artı değer oluşturmaya devam etmektedir. Dernek farklı üniversitelerden çok sayıda özel eğitim alanından akademisyenleri bir araya getirerek “Özel Eğitim Öğretmenleri İçin Etik İlkeler Kılavuzu” adlı kitabı eylül ayında yayınlamıştır.
Etik konusunda hassasiyeti olan akademisyenleri bir platformda buluşturarak sinerji oluşturup ülkemize katma değer yaratmak için çeşitli üniversiteden akademisyenlerin bir araya gelerek kurduğu Akademide Etik Derneği’nin (AKETDER) amacı, eğitim alanında etik bilinci geliştirmek ve etik dışı davranışlarla kurumsal olarak mücadele etmektir. Bu amaç doğrultusunda Dernek panel, seminer, konferans gibi çeşitli akademik faaliyetler yürütmektedir.
Bütün eğitim faaliyetleri kutsaldır ancak “özel eğitim” faaliyetlerinin toplum içindeki konumu çok daha müstesnadır. Onu müstesna yapan unsur ise hakikaten daha fazla emek ve özen gerektirmesinde ve özel eğitim faaliyetleri yürüten eğitim camiasının da daha özverili çalışmasında yatmaktadır. Nasıl ki her bir birey farklıdır ve bu fark dikkate alınarak eğitim faaliyetleri yürütmek başarı için temel unsurdur öyle de “özel eğitim” gerektiren bireylerin de diğer bireyler gibi farklı olması özel eğitimi müstesna yapan bir diğer önemli unsurdur. Bu fark dikkate alınarak özel eğitim ihtiyacı duyan bireylere eşit ve adil eğitim fırsatının sağlanması toplum için büyük bir sorumluluktur.
Her alanda olduğu gibi eğitim alanında ve özelikle de özel eğitim alanında “etik ilkeler” dikkate alınarak faaliyetlerin yürütülmesi eşitliğin ve adaletin sağlanması ve eğitim faaliyetlerin etkin ve etkili olması için son derece elzemdir. Bu nedenle özel eğitimde etik ilkeleri belirlemek için yapılan bu kitap oldukça kıymetli ve toplum için büyük katma değer yaratan bir eserdir. Belirlenen etik ilkelerin etik bilincin gelişmesine büyük katkı sağlaması ve özel eğitim alanındaki öğretmenlere, uzmanlara ve yöneticilere eylemlerinde ve davranışlarında yol göstermesi beklenmektedir.
Apaydın kitapla ilgili şu açıklamaları yapmıştır:
“Özel eğitimde etik ilkeleri belirleme düşüncesiyle bir çalıştay düzenlemek için yola çıktığımda özel eğitim alanındaki akademisyenlerle temasa geçmem gerekti. Akademisyen olarak yıllardır akademik faaliyetler çerçevesinde farklı akademik gruplarla ilgili çeşitli gözlemlerim oldu ancak hiçbir akademik alanda olmadığı kadar bu alandaki akademisyenler arasında çalışkanlık, duyarlılık, saygı ve sinerji gördüğümü ifade etmeliyim. Bu açıdan özel eğitim alanındaki akademisyenlerle ortak bir akademik faaliyet yürüttüğüm için kendimi şanslı görüyorum. Gerçekten de etik ilkeleri belirlemek için planlanan çalıştay münasebetiyle yürütülen çalışmalar son derece bilimsel bir çerçevede gerçekleştirilerek örnek bir çalışma olmuştur. Bu nedenle bu alandaki akademisyenleri tebrik ediyor ve her birine teşekkür etmeyi borç biliyorum.
Etik ilkeler farklı üniversitelerden güçlü akademisyenlerden oluşan 27 kişilik bir çalışma grubu tarafından belirli aşamalar takip edilerek hassasiyetle, titizlikle ve konsensüsle belirlenmiştir. Ancak bilimsel yaklaşım gereği uygulayıcıların ve bu çalışmalara katılamayan akademisyenlerin görüşleri doğrultusunda her zaman geliştirilmeye de açıktır. Bunun için bizlerle temasa geçilmesini sevinçle karşılarız.”