Yalova Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Protez Diş Laboratuvarın da Uzman Diş Tabibi Safiye Çiğdem GÜRKÖK ve otuz yılı aşkın zamandır Diş Teknisyenlik görevini ifa eden Yüksel UMAY ile Diş Protezleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik :
Çiğdem Hanım şimdi ilk sorum genel anlamda Diş Protez nedir ?
Doğal dişlerini çürüme ,yaralanma veya farklı ağız sağlığı sorunları nedeniyle kaybeden insanların yaşam kalitelerini yükseltebilmek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yapay dişler vasıtası ile kişi eski sağlıklı pozisyonuna kavuşturulmaya çalışılır.
Peki kaç çeşit diş protezi vardır ?
İki çeşit diş protez vardır hareketli protez ve sabit protez ; hareketli protezler iki çeşittir : total protez (Tam Protez) ve bazı ana dişlerin var olduğu bazılarının ise kaybedilmiş olduğu parsiyel protez (Kısmı protez) dir.
Protezlere alışma süresi ne kadardır ve nasıl daha kolay alışılır ?
Protezlere alışmak biraz zaman isteyen bir konudur. Çok iy yapılmış protezlerde bile bu durum insanların kişiliklerine göre değişebilen bir süreçtir. Bu süreçte hastaların ağızlarına ufak lokmalar alması , dudaklarını açmadan yemekleri yavaş yavaş çiğnemeleri gerekir. Başlangıçta ağızlarının her iki tarafına da lokmayı koyarak iki taraflı çiğnemelerinde yarar vardır. Protezlerin takıldığı ilk günlerde yumuşak yiyecekler yenmesi tercih edilmelidir.
Protezler takıldıktan sonra alışmak ve onları sanki kendi organlarıymış gibi algılamaları genellikle 4-6 hafta sürer hastaların bu süreyi hekimlerinin önerilerini dikkate alarak geçirmeleri ,en önemlisi protezlerini kullanma konusunda kararlı davranmaları ve vuran yerler olduğunda yani ağızda rahatsız eden yerler olduğunda hekim kontrolü ile düzeltilmesi gerekir , hemen pes edip protezler çıkartılmamalıdır, özellikle eski protezleri olan hastalar kesinlikle bunları kullanmamalıdır .
Peki Yüksel Hanım protezlerin bakımı nasıl olmalıdır.
Hareketli protezler her yemekten sonra ağızdan çıkarılıp özel protez fırçaları , su ve salon ile hem iç hem dış tarafları iyice yıkanmalıdır. Temizlenmeyen protezler yumuşak dokularda zararlara sebep olur , protezde lekeler , diş taşları oluşur ve bunlar ağızda kokulara sebep olur. hareketli protezler diş macunu ile temizlenmemelidir, çünkü diş macunlarındaki kimyasallar diş protezin cilasına zarar verebilir.
Yüksel hanım bir diş protezin ömrü ne kadardır ?
Protezlerin hayat boyu kullanılması söz konusu değildir ;protezlerin normal şartlarda 5 yılda bir bazı işlemlere tabi tutulması gerekirse de , bu süre her hastanın kullanım şekline ve zaman içinde ağız dokularında ki değişikliklere göre değiş gösterebilir.
Çiğdem Hanım Protezler neden ömür boyu kullanılmaz ?
Protezlerin ömür boyu kullanılmamasının sebebi canlı dokularda olan değişikliklerdir böylece protezlerin dokulara olan uyumu bozulur . Protezler bollaşır , düşmeye başlar protezleri kullanmak zorlaşır . bu durum genellikle protezle ilgili değildir , büyük oranda canlı ağız dokularında ki olan değişikliklerden kaynaklanır. Bu durumlarda hekimin yaptığı muayene sonucuna göre ya protezlerin içinin doldurulması ya da tamamen yeniden yapılmasına karar verilir. Bu karar hekimin takdirindedir.
Protezlere alıştıktan sonra altı ayda bir rutin diş hekimi kontrolüne gidilmeli protezler ve ağız dokularının muayene edilmelidir.
Kurumumuzda yapılan protezler hangileridir ?
Kurumumuzda hareketli protez olarak Total Protez ve Parsiyel protezler yapılmaktadır ve ayrıca sabit protez olarak Porselen kron döküm diş ve gece plağı ve de çocuk hastalar için yer tutucu yapılmaktadır .