17. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı, Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.
ürkiye'de ceviz yetiştiriciliğinin, işleme-pazarlama endüstrisinin iyileştirilmesi ve Ar-Ge çalışmalarının gözden geçirilmesi amacıyla; Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversiteler ve Özel Sektör işbirliğinin kurumsallaştırılması için kurulan Ulusal Ceviz Çalışma Grubunun 17.Toplantısı, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı.
Toplantıda; Orman 77 isimli yeni çeşit ve ceviz yetiştiriciliği ile ilgili projeler masaya yatırıldı. Toplantıya; Vali Muammer Erol, Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, kurum müdürleri ve çevre illerden gelen misafirler katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde cevizle ilgili ilk bilimsel çalışmalar Enstitümüzde başlatılmıştır. Enstitümüzde, ceviz yetiştiriciliği ve işleme pazarlama endüstrisinin iyileştirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversiteler ve özel sektör işbirliğinin kurumsallaştırılması için kurulan Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu ilk olarak Eylül 2001’de Tokat’ta düzenlendi.
Boz açıklamasında "Bu yıl 17. toplantısı ilimizde TAGEM tarafından düzenlenmiştir. 1969 yılında enstitümüzde başlatılan Sert Kabuklu Meyveler Araştırma projesi kapsamında cevizin çok yaygın olarak yetiştirildiği il ve ilçe tarım teşkilatlarıyla yapılan yazışmalarla üstün ceviz tiplerinin tespiti sağlanmış, ülke genelinde yürütülen bu çalışmayla, 106 tip belirlenerek proje merkezi olan Yalova’ya taşınmıştır" diyerek şölmle konuştu
."Türkiye ceviz genetik kaynaklarının korunmasında birinci derecede sorumlu olan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, günümüzde 120’nin üzerinde yerli ve yabancı ceviz genotipine sahiptir. 1993 yılında enstitümüzde yürütülen Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Seçimi projesi kapsamında, Yalova serisi olarak adlandırılan Yalova–1, Yalova–2, Yalova–3, Yalova-4 ile Bilecik, Şebin, Kaplan 86, Şen 1, KR–1, KR–2 ve 60 TU-1 çeşitleri tescil edilerek ülkemiz ceviz yetiştiriciliğine ilk tescilli çeşitler olarak kazandırılmıştır.
Enstitümüzde halen ceviz yetiştiricilik esasları, ıslahı, adaptasyonu ve melezleme çalışmaları altında birçok AR-GE projesi konu uzmanı teknik personellerle yürütülmektedir. Ulusal çapta yapılacak olan bu çalıştayla bakanlık, üniversite, özel sektör ve yetiştirici birlikleriyle üreticilerin bir araya gelerek sektörle ilgili yenilikçi AR-GE projeleri, sorunlara yönelik çalışmalar tartışılarak, çözümler ortaya konulması hedeflenmektedir.
Cevizde Orman 77 çeşidinin yetiştirmenin arifesindeyiz. AR-GE ve çeşit geliştirme çalışmaları hiç durmaz.”
Program konuşmalar ve sunumlar ile devam etti.
Bu haber 148 defa okunmuştur.